Retrospektif: Plast Eurasia Istanbul 2018
Openair® Plazma Plastik Sektörünü Heyecanlandırıyor

Plast Eurasia Istanbul 2018: Das Plasmatreat Stand-Team
Plast Eurasia İstanbul 2018: Plasmatreat stant ekibi: Hakan Sağkal (Başkan Plasmatreat MEA, sağdan 2.), Bayram Çırçır (en solda), Nilgün Alioğlu (solda) ve Metin Aktuğ (sağda). Fotoğraf: Plasmatreat

44 ülkeden 1000'den fazla katılımcı ve şirket temsilcisi ile Aralık ayında Plast Eurasia Istanbul 2018 başladı. Bu fuar yıllardan beridir Avrasya bölgesindeki plastik işleyen sektörün en önemli etkinliği sayılır. Plastik yüzeyler için dünyanın en gelişmiş ön işleme yöntemlerinden birinin sağlıyıcısı olan Plasmatreat, bu fuara onuncu kez büyük bir başarıya katıldı.

İster Conformal Coating (koruyucu kaplama) öncesinde baskılı devre kartları, ister yapıştırma öncesinde plastik gövde veya baskı öncesinde Smart Cardlar, ister boyama öncesi CTP bileşenleri veya otomobil iç parçaları olsun; Plasmatreat tarafından Plast Eurasia'da gösterilen tüm plastik parçaların bir ortak özelliği vardı: Hepsinin yüzey enerjisi homojen bir ıslanabilirlik için çok düşüktü ve iyi bir ön işlem istiyordu. Örneğin polipropilen gibi "zor" plastiklerde hassas temizliğin yanında bir de aktivasyon, yani yüzeyin tam ıslanabilirliğini sağlamak ve daha sonraki yapıştırma veya kaplamaların uzun süreli tutmasını sağlamak için yüzey enerjisinin artırılması gerekmektedir. Endüstride böyle bir ön işlem konvansiyonel olarak çoğu zaman yaş kimyasal temizleyici ve yapışma artırıcıların yardımıyla gerçekleşir. Openair Plazma® teknolojisini kullanarak bunun çevre dostu, kuru ve aynı zamanda saniyeler içinde dahi mümkün olduğuna Plasmatreat standını ziyaret edenler ikna oldular.

sample - Foto: Plasmatreat
Fotoğraf: Plasmatreat

Openair-Plazma® CANLI

Plasmatreat MEA, Türkiye Başkanı Hakan Sağkal, "Plazmanın ikili etkisini anlamak için onu canlı olarak görmek lazım" diyor ve Plasmatreat fuar standını ziyaret eden ve ilk defa plazma ile malzeme ön işlemlerini görenlerin neden büyülendiklerini bu şekilde açıklıyor.

visitors
Fotoğraf: Plasmatreat

Plazma uzmanı, stant ekibiyle birlikte Openair-Plasma®'nın su püskürtme testinde yarattığı yüksek etkiyi profesyonel izleyici kitlesine sergiledi. Bu testte önce, işlenmemiş halde polar olmayan bir plastik yüzeyin yüzey enerjisi ölçülür. Ardından kısmi olarak yüksek bir hızla mikro hassas temizlemeyle birlikte aynı anda aktifleştirilir de. Daha sonra, tüm yüzeye su püskürtülür. Etkisi hemen görülebilir: İşlemden geçirilmemiş alanda su damlaları, buna karşın plazma ile işlem geçirmiş alanda homojen bir su filmi (% 100 ıslanma). Plast Eurasia'da test edilen polipropilen üzerinde gerçekleştirilen ölçüm, yüzey enerjisinin (işlemsiz) 30 mJ/m2'den (plazma işleminden sonra) 72 mJ/m2'ye artmış olduğunu gösterdi.

Fuar katılımının bir başka zirve noktası olarak da ziyaretçiler, yeni bir PTU plazma hücresinde RD2004 tipi bir KUKA robot kontrollü plazma jeti ile farklı numunelerin temizlenmesi, aktivasyonu ve nano kaplamasını izleyebildiler. Burada, küçük çukur ve girintiler gibi karmaşık bileşen geometrilerinde bile dönen plazma jetinin etkili olduğu özellikle belirginleşti. KUKA robotlarının sistem entegrasyonu sayesinde Plasmatreat; malzeme yüzeylerinin atmosferik plazma ön işlem süreçlerine ait uygulama know-how'unun, basit ve standartlaştırılmış bir şekilde üretim süreçlerine entegre edilebildiği bir otomasyon çözümü sunabilmektedir. Robotun yüksek hassasiyetli hareket akışı ve ilgili plazma süreci bu süreçte yakın iletişim halindeki işlemciler tarafından kontrol edilmektedir.

PTU-Plasmacell
Fotoğraf: Plasmatreat

Sağkal sonuçları şu şekilde özetledi: "İlgi gösterenlerin özellikle otomotiv endüstrisi, ev aletleri endüstrisi veya paketleme teknolojisi gibi çok farklı endüstriyel sektörlerden gelmesine çok sevindik. Tepki çok olumluydu ve fuarın sonucundan son derece memnunuz."

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.