Öğrenciler “Çamaşır Makinesinde Plazma”yı araştırıyorlar ve “Einstein-OWL 2016” ödülünü kazanıyorlar

Mutlu galip: Piravin Premaruban, 14 Haziran 2016 tarihinde “Einstein-OWL 2016” ödül töreni gerçekleştirilen OWL Detmold Yüksekokulu (Uygulamalı Bilimler Üniversitesi) önünde.
Fotoğraf: © Birgit Sanders

Piravin – alamet gibi bir isim. Eski Sanskrit kaynaklı olup bilen, hünerli, çalışkan ve Hintçede de uzmanlaşmış olan anlamına gelir. Anne babası Sri Lanka'dan olan Piravin Premaruban, isminin hakkını veriyor. Steinhagen Lisesi'ni (Vestfalya) tam notla bitiren 19 yaşındaki öğrenci, takım arkadaşı Lukas König ile birlikte bir öğrenci yarışması çerçevesinde "Einstein-OWL 2016" Teknik ve Doğa Bilimi Ödülü'nü kazandı.

Çamaşır Makinesinde Plazma

Steinhagen Lisesi'nin fizik dersinde çamaşır makinesi üreticisi Miele ile yapılan bir işbirliği çerçevesinde öğrencilere çamaşır makinesi yapımı konusu ile merkezcil ve merkezkaç kuvvetlerinin temel fiziksel etkileri gösteriliyor. Mezuniyet Projesi için Piravin Premaruban'ın bir fikri vardı. Plazmanın dezenfekte ve sterilize edebildiğini biliyordu zaten ve plazma ile "yıkanan" çamaşırların, örneğin hastanelerde hijyen bakımından yararlı olup olmayacağını veya endüstriyel üretimde kimyasal beyazlatıcılara alternatif olarak plazma kullanılıp kullanılamayacağını düşündü. Plasmatreat iş merkezi kendi yaşadığı şehirde bulunduğundan hemen şirket yönetimine proje arkadaşı Lukas König ile birlikte burada plazmanın çamaşır makinesindeki temizleme etkisini araştırmaları için izin istedi. Bu, Plasmatreat CEO'su Christian Buske'nin hemen destek verdiği bir fikirdi.

Başarılı bir araştırma

Bunun üzerine en az haftada bir kez Steinhagen'deki Plasmatreat Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı'nda bulunan deney düzeneğinde yıkama analizi deneyleri gerçekleştirildi. Suyu plazma ile işlemek ancak gerilim iletiminin teknik olarak ihtimal dışı olması koşuluyla mümkündür. Plasmatreat tarafından sterilizasyon amacıyla geliştirilmiş olan CD-50 nozülü, bu kullanımı mümkün kılıyor.
Öğrenciler nozülü ticari bir çamaşır makinesine entegre ettiler ve böylece plazmanın darbeli anahtarlanmasıyla su aktifleştirilebildi. Bu işlemde, enerjilerini suya aktaran reaktif türler suyun içine katılırlar. Böylece güçlendirilmiş temizleme gücü ve beyazlatma etkisi sağlayan etkin bir birleşim oluşur.

Deneylerinde öğrencilere; Plasmatreat çalışanları Dr. Salman Asad (Ar-Ge Başkanı), Kirsten Plappert (Uygulama Mühendisliği) ve Daniel Hasse (Mikrobiyoloji) yanında, ayrıca standart kirletme hakkında ipuçları vererek standart veri toplama konusunda da katkıda bulunan wfk - Cleaning Technology Institute e.V., Krefeld destek verdi. Sonuç kalitesi için önemli olan; her zaman aynı miktarda kirin uygulanması, aynı etki süresinin temin edilmesi ve eşit işaretleme noktasının belirlenmesiydi. Standart kirletme olarak öğrenciler; kakao, ruj, kırmızı şarap ve ketçap seçtiler.

İki yıllık araştırma sonunda sonuca ulaşılmıştı: Öğrenciler; 20, 30 ve 40 derece santigratta, plazma etkinleştirilmiş su ile çamaşır deterjanı kombinasyonunun sadece deterjandan daha iyi yıkama performansı gösterdiğini kanıtlayabildiler. Sadece plazma etkinleştirilmiş su ile yıkamanın da temizleme gücü deterjanınkinden daha yüksekti.

Piravin Premaruban ve fizik öğretmeni Andreas Frerkes (ön sağda) “Einstein-OWL” ödül töreninde. Ödül; Stefan Wolf (Peter Gläsel Vakfı Detmold), Vali Marianne Thomann-Stahl (ikisi de ikinci sıra) ve de Dr. Burghard Lehmann (Osthushenrich Ailesi Vakfı Gütersloh), Ute Kolbow (Günther + Rita Rudloff Vakfı Minden) ve Dr. Hans-Ulrich-Höhl (Carina Vakfı Herford) (üçüncü sıra) tarafından verildi.
Fotoğraf: © Birgit Sanders

"Bu sonuçlar cebimde, projeyi okul üzerinden Jugend forscht (Gençlik Araştırıyor) yarışmasında sunmaya karar verdim." diyor Piravin Premaruban. Hamisi Almanya Cumhurbaşkanı olan ve Almanya'nın en meşhur bilimsel gençlik yarışması; her yıl bölge, eyalet ve federal düzeyde düzenlenmektedir. Bu iki öğrenci bölgesel yarışmada "Çamaşır Makinesinde Plazma" ile sadece 1. olmakla kalmayıp ayrıca "Çevre Teknolojisi Gençlik Araştırıyor" özel ödülünü de aldılar. NRW (Kuzey Ren Vestfalya) Eyalet Yarışması'nda kendi kategorilerinde 3.'lük derecesini elde ettiklerinde Piravin Premaruban bir adım daha ileri gidip projesi ile Detmold'daki "Einstein OWL" yarışmasına da katıldı. "Orada", diyor devamında, "çok sayıda başvurudan sadece beş tanesi kabul edildiği için zaten davet edilmemiz bile bir başarıydı!" Proje jüri heyetini tamamen ikna etti. Öğrenciler rağbet edilen ödülü ve bunun yanında bir üniversite bursu ile 2000 €'luk bir araşırma ödülünü de kazandılar.

Geleceğe bakış

Okul bitti ama Piravin Premaruban için bilimsel yolculuğu devam ediyor. Şu anda Almanya'nın teknik bölümler açısından en büyük Üniversitesi olan RWTH Aachen'den davet aldı. "Oraya başvuruda bulunacağım ve elektrik mühendisliği alanında bir öğrenim yeri kazanmaya çalışacağım", dedi geleceğin üniversite öğrencisi. "Çamaşır Makinesinde Plazma" projesi üzerinde araştırmalarını sürdürmek ve hatta belki onu tez konusu dahi yapmak istiyor.

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.