PlastEurasia 2015 retrospektifi - Plazma ile mükemmel baskı kalitesine doğru

PlastEurasia; 55 ülkeden 1,300'den fazla katılımcı ile 3 Aralık 2015 tarihinde yirmi beşinci kez kapılarını açtı. Türkiye, Kuzey Afrika ve Avrasya'nın en büyük ve en önemli plastik fuarında Plasmatreat bu yıl bir canlı plazma etkinliğinde; baskı yapılması zor bir plastiğin üzerinde mükemmel baskı yapışmasını gösterdi.

Polipropilen üzerinde mükemmel baskı boyası yapışması ve parlak renkli görüntüyü, RD2005 nozüllü Openair® plazma işlemi ve sağında duran Tampoprint kompakt yazıcı sağladı.

Polar olmayan plastiklerde baskının güvenli yapışması; bir yandan malzeme yüzeyinin hassas temizliğinin yapılmış olmasını, öte yandan katı maddenin yüzey enerjisinin sıvı kaplamanın yüzey geriliminden daha yüksek olmasını gerektirir. Her iki koşul için de farklı ön işleme yöntemleri vardır ve hala en yaygın olarak ıslak kimyasal maddeler kullanılmaktadır.

Hakan Sağkal (Plasmatreat Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi CEO'su) ve ekibi, PlastEurasia 2015 fuarında, kimyasal madde kullanılmadan, üstelik çok daha kolay ve güvenli bir şekilde bunun nasıl mümkün olduğunu bir polipropilen baskı sunumuyla gösterdi. Amaç, Openair® plazma işlemi ile plastiğin yüzey enerjisinin 72 mJ/m² değerine çıkarılması ve böylece homojen bir ıslanabilirlik elde edilmesiydi. Yüzeyin tam ıslanabilirliği de yine baskı boyasının yüksek ve uzun süreli yapışmasının garantisidir.

Next Generation: Yeni geliştirilen RD2005 çift nozül sistemi sayesinde işlem genişliği 50mm'ye kadar mümkün kılınmaktadır.
(Foto: Plasmatreat)

Yeni plazma ünitesi RD2005, ortak bir dönme ekseninde dönen iki tekli nozülden oluşan çift nozül sistemi ile canlı sunumun en önemli ögesiydi. Bunda plazma ışını, rotasyon ünitesinden dönme eksenine paralel şekilde çıkar. Yeni, potansiyelsiz çalışan "Next Generation" sisteminin çalışma hızı 35 m/dk.'ya ve işlem genişliği 50 mm'ye kadardır. Bu sistem özellikle yoğun ve homojen bir işlem gerektiren uygulamalar için elverişlidir.

Çift nozül, fuar uygulamalarında küçük bir PT60 konumlandırma masasına monte edilir. Taşıyıcı yüzey otomatik şekilde plazma ışının altından geçer. Ziyaretçiler, süper ince temizlik ve doğrudan polipropilen substrat aktivasyonunun sadece birkaç saniye gerektirdiğini gözlemleyebildiler.
Plazma işleminden hemen sonra bileşenlerin müteakip işlemleri gerçekleşebilir. Burada baskı için kompakt tampon yazıcı, uzun zamandır sistem ortağı olan Tampoprint tarafından sağlanmıştır.

Plasmatreat Türkiye Ekibi sevinçli: Bayram Çırçır, Mustafa Ayhan, Nilgün Alioğlu. Hakan Sağkal, Metin Aktuğ (soldan sağa)

Ziyaretçiler yapıştırma bandı karşılaştırma testinin açık sonuçlarına şaşırmıştı: Yapıştırma bandı işlem görmemiş yüzeyden kaldırıldığında baskı boyası hemen sökülürken, aktifleştirilen parçalarda yapışma sabit kalıyordu. Ama sadece bununla kalmıyordu, plazma işlemi gören yüzeylerdeki baskının renkleri bariz bir şekilde daha parlaktı.

Burada sadece bir baskı süreci örneğinde gösterilen atmosferik basınç plazmanın yüksek etkinliği, polar olmayan plastiklerin yapıştırma ve kaplama işlemleri için aynı şekilde geçerlidir. Hakan Sağkal başarılı fuar katılımından mutlu: "Bu yıl ziyaretçilerimizin çoğu otomotiv, ev gereçleri/beyaz eşya ve ambalaj sektöründendi ve yüz yirmi potansiyel müşteri adayı ile çok başarılı bir fuar geçirdik."

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.