Araştırma: MoPlasDekon – Sivil Korumada Plazma

MoPlasDekon Araştırma Projesi: Plasmatreat Teknoloji Merkezi’nde yeni geliştirilen plazma dezenfektörünün tanıtımı. Soldan sağa: Sebastian Guist, Daniel Haße, Prof. Dr. Thomas Schmitt-John, Christian Buske, Dr. Alexander Knospe, Erhard Krampe (hepsi Plasmatreat) ve ayrıca Thomas Stadler (BRK), Uwe Kippnich (BRK), Bernd Kramer (Fraunhofer IVV), Dr.-Ing. Peter Muranyi (Fraunhofer IVV) ve Dr.-Ing. Frank Sicking (VDI Teknoloji Merkezi, BMBF Proje Sponsoru)
(Foto: Plasmatreat)

Steinhagen/Vestfalya. Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından başlatılan "Sivil Güvenlik Araştırması" programının bir parçası olarak, üç yıllık MoPlasDekon (Mobil Plazma Dekontaminasyonu) projesi Ağustos 2019'da sonuçlanıyor. Proje ortakları Plasmatreat GmbH Steinhagen ve Fraunhofer Proses Mühendisliği ve Paketleme Enstitüsü (IVV) Freising, bağımlı ortak Bavyera Kızılhaç (BRK) Kurumu ile birlikte Temmuz ayı sonunda konuklara ve basın temsilcilerine biyolojik tehlikelerde kullanılmak üzere bu araştırma projesinde geliştirilen mobil plazma dezenfektörü sundu.

Salgın hastalık durumunda kimyasal duş: Şu ana kadar kullanılmış olan sağlığa zararlı ve çevreye zararlı kimyasalların yerini MoPlasDekon yönteminin alması amaçlanıyor. (Foto: Rafael Ben-Ari_Fotolia.com)

Plazma; kimyasalların yerini alıyor

Projenin amacı, kontamine yüzeylerin konvansiyonel ıslak kimyasal dekontaminasyonuna çevre dostu, daha kolay kullanılabilir ve daha hızlı bir dezenfeksiyon yöntemiyle karşı koymaktı. Salgın hastalık bölgelerinde kurtarma ekipleri görevlerinin sonunda giysilerini çıkardığında bu giysilere yapışan patojenlerden dolayı son derece tehlike altındadırlar. Kontamine olmuş ambulans araçlarının iç kısmı da bakteri, mantar ve virüslerden arındırılmalıdır. Bu nesnelerin dekontaminasyonu günümüze kadar ağırlıklı olarak sağlığa ve çevreye son derece zararlı, ıslak kimyasal maddeler püskürtülerek veya bu maddelerle ovalayarak gerçekleştiriliyor.

Yeni geliştirilen nozul sayesinde sterilizasyon gereksinimlerini karşılayacak şekilde bakteri sayısı milyonda bir oranına düşürülebilir. (Foto: Plasmatreat)

Buna karşılık, MoPlasDekon teknolojisi, tehlikeli patojenlerin çevre ve sağlık için tehlike oluşturmadan malzeme yüzeylerinde çok kısa sürede kurumasını ve ortadan kaldırılmasını sağlar. "Plasmatreat tarafından geliştirilen plazma dezenfeksiyon sisteminde bir dielektrik bariyer boşalmasının (Dielectric Barrier Discharge, DBD) plazmasını kullanan bir sterilizasyon nozulü mevcuttur", diyerek Plasmatreat Yenilik Yönetimi Başkanı ve MoPlasDekon Ortak Proje Koordinatörü Dr. Alexander Knospe açıklamada bulundu. Yeni geliştirilen nozul sayesinde sterilizasyon gereksinimleri karşılanabilecek şekilde bakteri sayısı milyonda bir oranına düşürülebilir. (Foto: Plasmatreat) Acil müdahale ekiplerinin polimerik koruyucu giysileri, ambulansların tüm iç mekânları kadar etkili bir şekilde reaktif plazma gazı ile dezenfekte edilebilir. Merkezi Wedel'de bulunan üçüncü proje ortağı m-u-t GmbH tarafından geliştirilen özel bir gaz sensör sistemi ile ayrıca plazma işleminin patojenlere karşı etkinliği de ayrıntılı olarak yerinde kontrol edilebilir.

Endüstriyel bir ürün olarak, sadece 25 kg ağırlığındaki MoPlasDekon sistemi taşınabilir, seyyar kullanılabilir ve tek bir kişi tarafından kumanda edilebilir olacaktır. Dâhili bir lityum iyon batarya güç kaynağı olarak her zaman enerji sağlar. Bu sistem sayesinde gelecekte dünyanın her yerinde, kontamine olmuş nesnelerin agresif kimyasallar kullanılmadan sterilize edilebilmesi planlanıyor.

Plasmatreat CEO’su Christian Buske (en solda), MoPlasDekon tesisine deneme amaçlı bir hasta nakil aracı sağlayan BRK Kurtarma Hizmetleri Müdürü Thomas Stadler’e teşekkür ediyor. (Foto: Plasmatreat)

Uygulama alanından destek

MoPlasDekon ortaklarına proje bazlı dört ortak pratik tecrübeleriyle yardımcı oldu: Essen İtfaiyesi'nin Biyolojik Analitik Görev Gücü (ATF B), özel olarak Bavyera'dan Vestfalya'daki Steinhagen'e deneme amaçlı ambulans aracı getirten Bavyera Kızılhaç (BRK) yardım kuruluşunun Kurtarma ve Afet Uzmanları ve ayrıca Thorsten Schöppner INHAG Zelte und Zubehör şirketi. Dördüncü danışman, merkezi federal kurum olarak bünyesinde biyolojik tehditlere karşı bir özel birim bulunduran ve Berlin'de hastalıkların izlenmesi ve önlenmesinden sorumlu olan Robert Koch-Institut (RKI) idi.

Bir sonraki adım

Bir sonraki adım, prototipin seri üretime geçirilmesidir. Bu endüstriyel ürünle ilgilenen yatırımcılar için kapılar açıktır. Umut verici şeyler bulacaklar: Dünyanın herhangi bir afet bölgesinde bulunan nesneler üzerindeki tehlikeli patojenleri çevre dostu bir şekilde, hızlı, güvenli ve hiç kimyasal kullanmadan ortadan kaldırabilen ilk mobil, gaz sensörü kontrollü yüksek teknoloji plazma sistemi.

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.