Plazma – maddenin dördüncü hali

Plazma teknolojisi çok basit bir fiziksel ilkeye dayanmaktadır. Enerji girişi altında madde hal değiştirir: katı sıvıya dönüşür, sıvı gaza. Gaza daha fazla enerji girişi olduğunda iyonize olur ve maddenin dördüncü hali olan enerji yoğun plazma haline geçer.

Plazma ilk kez 1928 yılında İrving Langmuir tarafından keşfedildi. Hiç de ender olduğu söylenemez, aksine: Evrendeki gözle görülebilir maddelerin %99’u plazma halindedir. Dünyada doğal haliyle örn. yıldırımlarda veya kutup ışıkları olarak kuzey veya güney kutuplarında görülür. Plazma güneş tutulması sırasında güneş etrafındaki aydınlık ışık halesi (korona) gözlenebilir.

Enerji girişi sonucunda maddenin katı, sıvı, gaz halleri ortaya çıkar. Elektrik deşarjı yoluyla gaz haldeki maddeye daha fazla enerji verilirse plazma oluşur.

Plazma enerjisi dünyayı değiştiriyor

Plazma yüksek, kararsız enerji düzeyindeki bir maddeyi tanımlar. Plastik ve metal gibi katı maddelerle temas ettiğinde verilen plazma enerjisi yüzeylerle etkileşime girer ve örn. yüzey enerjisi gibi önemli yüzey özelliklerini değiştirir.

Bu ilke imalat sanayinde malzeme özelliklerinin seçici modifikasyonu için kullanılır. Openair® plazma enerjisiyle gerçekleşen ön işlem yüzeylerin yapışma kabiliyetini ve ıslanabilirliğini önemli ölçüde ve tam olarak ayarlanabilir şekilde artırılmasını sağlar. Böylece sanayide tamamen yeni malzemeler (apolar olanlar dâhil), çevre dostu, solventsiz (VOC içermeyen) boyalar ve yapıştırıcılar kullanılabilir. Pek çok kimyasal ön işlem yönteminin yerini günümüzde Openair® plazma işlem alabilmektedir.

Neredeyse tüm endüstriyel sektörde plazma işleme

Kolay kullanılabilir olması ve hat içine entegre edilebilir olmasından dolayı plazma işleme yıllardır neredeyse tüm endüstri sektörlerinde, otomotiv, ulaşım, elektronik, ambalaj, tüketim malları, Life Sciences, tekstil ve yeni enerjiler gibi alanlarda kullanılmaktadır.

/Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /WasistPlasma-rechts, /Tags/Sonstige/OpenairPlasmaAllgemein, /Tags/Plasmatechnologie/WasistPlasma-rechts,

ilgili basın makaleleri

Bir yüzey enerjisi meselesi

KUNSTSTOFF + VERARBEITUNG 2018
belgeyi aç

Atmosferik basınç plazma uygulaması

WOTECH Fundamentals of Surface Technology 2018
belgeyi aç

Plazma ile kimyasız ön işleme

WERKSTOFFE IN DER FERTIGUNG (11/2015)
belgeyi aç

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.