Cam şişelerin ve teneke kutuların yüksek kaliteli vernikle ıslahı
Geleneksel bir malzeme olan cam çoğunlukla temel renkler olan beyaz, yeşil veya kahverengi üretilir. İddialı cam ambalajlar üretmek için, örn. kozmetik ambalajları gibi ürünler sonradan renklendirilir. İçecek kutuları da (teneke kutular) ancak iddialı bir boya uygulamasından sonra tüketiciler için çekici hale gelir.
Her iki ambalaj türünde de boya uygulamalarının kalitesi için yüksek standartlar konulmaktadır. Çok amaçlı, potansiyelsiz Openair-Plasma® yöntemi, bu kaplama sürecini çok etkili bir şekilde destekler.
Cam ambalajların ve teneke kutuların Openair® plazma ile yüzey işleminden geçmesinin avantajları:
- Hassas plazma temizleme ile yapışan organik parçacıklar ve kirler temizlenir Plazma kaplama ve alternatif boya sistemleriyle (UV kaplamalar, çözücü içermeyen kaplamalar) yenilikçi kaplama yöntemlerini kullanma olanağı Daha az fire oranı (hata oranı) Düz yataklı ve dikey milli kaplama sistemlerine kolay entegre edilebilen plazma jeneratörü
Cam üzerine serigrafi baskıda en iyi mürekkep tutunması – polimer kaplamalı şişeler üzerinde bile
Camlar, taşınma sırasında şişerlerin birbirlerine sürtmesinden dolayı hasar görmesin ve çizilmesini önlemek için üretim sürecinin son aşamasında ıslah edilir (kaplanır).
Bunun ardından cam şişeler üzerine ağırlıklı olarak serigrafi baskı yöntemiyle baskı yapılır. Üretim sırasında uygulanan ıslah işleminin türü kullanılan baskı mürekkebinin en iyi şekilde tutunmasının mümkün olup olmayacağını belirler. Özellikle polimer ıslahta güvenli bir tutunma ve homojen bir rengi garanti etmek için yüzey gerilimini artırmak amacıyla bir plazma aktivasyonu gerekmektedir.
Sağlam nozül sistemleri ve hat içine basit entegrasyonu sayesinde Openair-Plasma® teknolojisi, cam kaplar üzerinde gereken yüzey aktivasyonunu oluşturmaya yönelik çok iyi bir çözüm sunar.
Camın çevreye saygılı şekilde satenlenmesi – iddialı görünüş ve dokunuş için
Openair-Plasma® ön işlem, geleneksel kum veya alüminyum oksit püskürtme ya da hidroflorik asit işlemleri için çevre dostu bir alternatiftir. Plazma ile mikro düzeyde hassas yüzey hazırlığıyla cam yüzeylerin yapışma kabiliyeti isabetli olarak artırılır. Böylece satenleme işleminde uygulanan tozlar takip eden fırınlama işleminde güvenilir şekilde yapışır.
Openair-Plasma® yöntemi, hat içinde satenleme donanımına entegre edilir. Bu sayede genel süreç kısaltılır ve gerekli olan teknik donanımlar azaltılır. Böylece plazma yöntemi maliyet bakımından da çekici hale gelir.
Islah edilmiş camın ıslak etiketlenmesi, kabarcıksız No-Label görünümü
Camın ıslak etiketlenmesi normalde herhangi bir sorun yaratmaz, çünkü cam yüzeyler polardır ve suyla ıslatılabilir. Ancak cam kaplar bir polimer tabakayla ıslah edilmişse, normalde kullanılan kazein (Casein) bazlı yapıştırıcıların tutunmasını sağlamak için ayrıca bir ön işlem gerekmektedir.
Hat içine entegre edilebilen RD1010 Openair-Plasma® nozülleri, yüzeyi aktive ederek düşük sıcaklık etkisiyle kaplanan camın ıslanabilirliğini artırır.
No-Label görünümlü kendinden yapışkan etiketleme özel tasarım beklentilerini karşılar. Plazma hazırlığı aynı zamanda ince temizlik (plazmatemizlik) ve isabetli yüzey gerilimi artışı sağlar. Böylelikle Openair-Plasma® kullanılarak bu etiketlerin kabarcık oluşmadan uygulanması büyük ölçüde kolaylaşır.
Tamper Evident Labels – Openair® plazma hazırlığı sayesinde cam ve metal üzerine güvenli yapışma
Etiketleme öncesinde şişe ve cam kapaklarının plazma ön işlemden geçirilmesi, Openair-Plasma® yönteminin en eski standart uygulamalarından biriydi.
Ambalaj içeriğinin orijinalliğini garanti etmek için mühür etiketlerinin (orijinal kapak) veya vergi bandrollerinin (Tax Labels) uygulanması gerekir. Bu mühürler ana etiketten (cam üzerinde) başlayıp kapağı (metal veya plastik) kapsayacak şekilde yapıştırılmalıdır.
Kullanılan kapaklar, Lubricant olarak tabir edilen ürünler kullanılarak soğuk şekillendirme yoluyla üretilir. Bu yardımcı maddeler kısmen kapak yüzeyinde kalır ve böylece yapıştırma işleminden önce ince temizlik yapılmasını gerektirirler.
Openair-Plasma® ön işlemin ardından hem ana etiket hem de mühür etiketi aynı yapıştırıcı ile yapıştırılabilir.
Tüp ve kutularda en iyi düzeyde korozyon koruması ve kaliteli baskı için gıda maddeleri için elverişli nano kaplama
Alüminyum kutu ve tüplerin doğrudan kullanılması özellikle gıda maddeleri sektöründe ilave yalıtıcı iç ve duruma göre dış kaplamalar gerektirir. Dolum malzemesinin doğrudan teması alüminyumda korozyon etkisine neden olur ve gıda maddeleri bozulabilir. Pastörizasyon gibi işlem adımları ambalajdaki korozyon etkisini ek olarak artırırlar.
PlasmaPlus® kaplama tekniğinde plazma jeneratörü hassas camsı nano kaplamalar uygular. Bu nano kaplamalar ambalaj üzerinde en düşük malzeme kullanımıyla en yüksek düzeyde etkili koruma filmi oluştururlar. Plazma kaplama bundan başka yüksek kaliteli baskı için mükemmel bir zemin oluşturur.
Bir sonraki PlasmaTalks Web Seminerimiz ve Etkinlikler
Openair-Plasma® in dispensing technology - from useful to essential
How to achieve higher yields in semiconductor backend applications
Yaklaşan Fuarlar ve Etkinlikler
Fuarlarımızda ve etkinliklerimizde plazmayı yakından tanıyın!
Automotive Meetings Bursa
Merinos Atatürk Congress Bursa
Plast Eurasia Istanbul
Hall 6, booth 611A
Tüyap İstanbul Fair and Congress Center
Cumhuriyet Mahallesi Eski Hadımköy Yolu Caddesi 9/1
34500 Büyükçekmece
İSTANBUL
Coiltech
Messe Augsburg
Am Messezentrum 5
86159 Augsburg
Germany