Kazan kazan konstelasyonu
Plasmatreat genç bilimcileri teşvik ediyor

Deutschlandstipendium 2018: Plasmatreat tarafından desteklenen bursiyerler (soldan sağa) Marco Schmitt, Jenny Celina Classen ve Jana-Christin Spangenberg ile birlikte Magnus Buske (sa), Plasmatreat GmbH (Foto: HAWK/Marius Maasewerd)

Üst düzey başarıların teşviki ve bilim ve ekonomi alanlarında kalifiye eleman temininin güvence altına alınması küresel rekabette Almanya için yüksek önceliğe sahip olan hedeflerdir. 2011 yılında ülke çapında başlatılan Deutschlandstipendium (Almanya Bursu) teşvik projesi, bu hedeflere ulaşılmasına yardımcı oluyor.

Almanya Federal Hükumeti, sponsorlar ve üniversiteler birlikte bu proje kapsamında milliyet, gelir seviyesi ve sosyal arka planlarına bakmaksızın her bölümden yetenekli ve özverili üniversite öğrencilerine bir yıl boyunca ayda 300 avro destek vermektedir. Şirketler, vakıflar ve özel kişiler gibi özel sponsorlar 150 avro katkıda bulunurken bursun diğer yarısı da Alman Federal Hükumeti tarafından karşılanıyor.

Hildesheim’deki HAWK toplantı salonu: Hildesheim/Holzminden/Göttingen HAWK Üniversitesi’nin 114 öğrencisi 24 Ekim 2018 tarihinde Deutschlandstipendium ile onurlandırıldı. (Foto: HAWK/Marius Maasewerd)

Deutschlandstipendium'a katkıda bulunan ve hem sponsorlarla iletişim kurmak hem de teşvike layık öğrencilerin seçiminden sorumlu devlet üniversitelerinin yüzde 90'ının arasında Hildesheim/Holzminden/Göttingen HAWK Üniversitesi de bulunuyor. Birkaç seneden beri Plasmatreat de destekçilerden birisi.

Hildesheim'de 24 Ekim 2018 tarihinde HAWK toplantı salonunda düzenlenen törende, HAWK Başkanı Dr. Marc Hudy ile HAWK Araştırma ve Teknoloji Transferi Başkan Vekili Prof. apl. Wolfgang Viöl birlikte, belgeleri bursiyerlere ve sponsorlara teslim etti. Plasmatreat aile şirketi adına belgeyi şirket kurucusunun en büyük ikinci oğlu olan Magnus Buske kabul etti.

HAWK tarafından Plasmatreat için seçilen üç bursiyer de Göttingen Üniversitesi Fen ve Teknoloji Fakültesi'nin öğrencisi.

  • Marco Schmitt (27), 2019 sonbaharına kadar master derecesini tamamlamak istiyor. Cihaz ve sistem elektriği teknisyenliği eğitiminden sonra aldığı teknik lise diploması ve HAWK Üniversitesinde çift dal lisans eğitiminden sonra onu artık Master of Engineering “MEng Elektrotechnik/Informatik” (Elektrik ve Bilgisayar Yüksek Mühendisliği) unvanı bekliyor. Bu öğrenci hâlihazırda Plasmatreat'ten üçüncü teşvikini alıyor. Boş zamanlarında büyük bir iştiyakla fahri olarak çalışan bursiyer özellikle “Sponsoruma bu üçüncü burs dönemi için teşekkür etmek istiyorum” diyor. Yeniden Deutschlandstipendium’a layık görülmesinin başarılarını doğruladığını ve kendisini gururlandırdığını söylüyor. Bu maddi katkının ona çok iyi geldiğini ve böylece üniversite eğitiminin yanında fahri çalışmalarını da sürdürebileceğini ifade ediyor.
  • Jenny Celina Classen (22), HAWK Üniversitesi’nde “Fiziksel Teknolojiler” dalından lisans derecesi ile mezun oldu ve şu an yüksek lisans eğitimine başladı. Şimdi alanı lazer ve plazma teknolojileri ve bu bölümden Master of Science “MSc Laser- und Plasmatechnik” (Lazer ve Plazma Teknolojileri Master Derecesi) ile mezun olacak. Bu üniversite dalı, fakültenin ana araştırma alanlarından biridir. Fraunhofer Plazma ve Fotonik Uygulama Merkezi (APP) ile birlikte yıllardan beri HAWK, yapay plazmanın uygulama imkânlarını araştırıyor. Jenny Callets, çocukluğundan beri teknolojiyle ilgili olduğunu anlatıyor. Okulda, fizik onun en sevdiği dersti ve devamında teknik mühendislik eğitimine karar verdi. “Benim için Deutschlandstipendium” diyor, “Bir yandan kişinin üniversite eğitiminde gösterdiği performansın özel olarak takdiri anlamında geliyor. Öte yandan, gelecekteki kariyer tercihim için yeni şirketlerle tanışmayı umuyorum.”
  • Jana-Christin Spangenberg (23), bilime olan tutkusu sorulduğunda hiç fazla düşünmeden şu şekilde açıklıyor: Bunu dedesine borçlu olduğunu söylüyor. Dedesi, kendisinin erken yaşta her iki bilimle temas kurmasını sağlayan bir matematik ve fizik öğretmeniymiş. Lise öğrencisiyken matematik beceri kurslarını seçti, "BEng Physikalische Technologien"(Fiziksel Teknolojileri Mühendisliği Lisans Derecesini) HAWK Üniversitesi'nde aldı ve devamında yüksek lisans eğitimine de karar verdi. Şimdi bu öğrencinin Master of Science "MSc Laser- und Plasmatechnik" (Lazer ve Plazma Teknolojileri Master Derecesi) hedefine ulaşmasına iki dönem kaldı. "Deutschlandstipendium'u büyük bir onur olarak görüyorum" diyor. Bununla birlikte, öğrencilere üniversite eğitimlerini tamamladıktan sonra iş arama aşamasında, örn. sponsor şirketin kendisi gibi yeni şirketleri tanıma ve böylece belki de daha hızlı bir iş bulma şansı sunuyor.

 

Eğitim, araştırma ve inovasyon Almanya'nın geleceği için temel eylem alanlarındandır ve hamiler de bunun için bu yükü üstleniyorlar.

Plasmatreat CEO'su Christian Buske, kendisinin ve şirketinin projeyi destekleme nedenlerini şöyle açıklıyor: "Deutschlandstipendium tüm katılımcılar için bir kazan kazan konstelasyonudur. Yüksek teknoloji sektöründe uluslararası konumda bulunan bir aile şirketi olarak, yetenekli genç bilim insanlarının teşvikini sürdürülebilir bir geleceğe yatırım olarak görüyoruz. Bursiyerlerimizin; bizi ve teknolojilerimizi tanımaları, teorik bilgilerini şirketimizde pratiğe yönelik geliştirmeleri ve üniversite sonrası profesyonel kariyerleri açısından bize başvurmaları için kapılarımız ardına kadar açıktır."

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.