SPE Awards 2018 -
Sistem ortağı AKRO-PLASTIC, Plasma-SealTight® Teknolojisi için ödül aldı

6 Temmuz 2018 tarihinde Crowne Plaza Düsseldorf-Neuss’ta otomotiv sanayisinde kullanılan plastik parçaların olağanüstü geliştirmeleri için SPE Automotive Awards (SPE Otomotiv Ödülleri) 18. kez sahiplerini buldu. Yeni “Enabler Technology” (Yardımcı Teknoloji) kategorisinde Plasmatreat sistem ortağı AKRO-PLASTIC, Plasma-SealTight® yöntemiyle üretilen bir deney parçası için 2.lik ödülünü aldı.

DIN EN 1465 uyarınca çekme makaslama numunesi; Alüminyum 6061 ile AKROMID® B3 GF 30 7 PST; Alüminyumda kopma, ISO 19095-3 uyarınca basınç makaslama deneyi (Resim: AKRO-PLASTIC GmbH)

“Enabler Technology” kategorisi yeni proses teknolojileri ve otomatik üretim süreçlerinin tanıtımı ve açıklanmasını amaçlamaktadır. AKRO-PLASTIC ve Plasmatreat tarafından plastik metal kompozitlerin yüksek ve uzun süre kararlı yapışma dayanımını sağlamak için ortaklaşa geliştirilen PST Süreç Teknolojisi (Plasma-SealTight®) jüriyi heyecanlandırdı. Bu yöntemin özelliği, ilk defa bir Inline sürecinin uygulanmasıdır. Birinci aşamada metal parçanın yüzeyi Openair-Plasma® ile temizlenir. İkinci aşamada metal yüzeye ikinci bir plazma nozülü ile hem yapışma artırıcı hem de korozyona karşı koruma işlevlerine sahip bir plazma polimer tabakası uygulanır. Bu teknolojiye dayanarak elde edilen plastik ve metal arasındaki çekme makaslama dayanımları 50 MPa değerinin üstündedir. Alüminyum ve AKROMID® B3 GF 30 7 PST (yapışma optimizeli poliamid 6 GF 30) arasındaki yapışma dayanımı üzerine yapılan son test serilerinde, geliştirme ekibi plastik ve metal arasındaki arayüzde hataları önlemeyi başarmıştır.

 

Yenilikçi PST sürecinde uygulanan katman, metal yüzeye (bakır, alüminyum, çelik ve paslanmaz çelik) yapışır ve aynı anda AKROMİD® B3 GF 30 7 PST malzeme ile yapışmayı mümkün kılan organik bileşikler üretir. Bu bağlantıyı etkinleştirmek için metal parça üzerine püskürtülen polimer, erime sıcaklığı üzerinde bir sıcaklığa ısıtılır. Aşırı yüklenme nedeniyle plastik-metal kompozitin bağlantısı değil de alüminyumun kopmasından önceki dayanım değeri sunulan numune için 35 MPa'dir.

 

“Plastik metal kompozitin mukavemeti, 120 °C’de bile 20 MPa üzerinde dayanımlara sahiptir ve bu nedenle yük taşıyan bileşenler için olduğu gibi aynı şekilde metal parçaların madde sızdırmaz kaplamaları için de uygundur”, diyerek AKRO-PLASTIC Uygulama Teknolojisi Başkanı Cyprian Golebiewski konuyu özetliyor.

 

******


Plasmatreat; aldığı bu ödülden dolayı AKRO-PLASTIC GmbH'yi tebrik ediyor ve bu haber için sağlanan metin ve resim materyalleri için teşekkürlerini sunuyor.

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.