Geleceğe yatırım – Plasmatreat yeni yetişen bilim adamlarını destekliyor

Plasmatreat HR-Managerin Melanie Kubina bei der Urkundenverleihung des Deutschlandstipendiums
Plasmatrat tarafından desteklenen bursiyerler Bill Kipkorir Maritim (solda) ve Louis Deppe (sağda), Plasmatreat İK Yöneticisi Melanie Kubina (ortada) ile birlikte Deutschlandstipendium belge teslim töreninde (Resim: HAWK)

 

HAWK Hildesheim/Holzminden/Göttingen Uygulamalı Bilim ve Sanatlar Yüksek Okulu’nun Göttingen’deki “Alte Mensa” salonunda 95 burslu ve bunların hamileri, 25 Ekim 2017 tarihinde bir şölenle Deutschlandstipendium belge teslim törenini kutladı. Burs programına seçilen fen öğrencilerine bir yıl finansal destek vererek Plasmatreat de burs programına katkıda bulunuyor. 

BMBF (Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı) internet sitesinde "Angaje öğrencilerin üstün başarılarını takdir etmek ve yarının uzmanlarını desteklemeye katkıda bulunmak...”, sözleriyle başlayan Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka, 2011 yılında Federal Hükümet’in başlattığı Deutschlandstipendium programını açıklıyor. Onunla birlikte Almanya’da devlet ve toplumun okuyan nesiller için beraber sorumluluk aldığı yeni bir burs kültürünün temel taşı konuldu. Bu burs; eğitim ve meslek hayatlarındaki gelişimleri olağanüstü başarılar vaat eden fakat aynı zamanda sürdürülebilir toplumsal sorumluluk bilinci ve özel kişisel başarıları da dikkate alınan öğrencilere uyruk, gelir düzeyi ve sosyal geçmişlerine bakılmaksızın ayda 300 avro destek vermektedir. 300 avronun yarısını federal devlet ödürken diğer yarısı şirket, vakıf veya özel kişiler gibi hamiler tarafından karşılanmaktadır.

(Resim: HAWK)

Alman üniversiteleri, finansman konseptinin uygulanması ve şekillendirilmesinde merkezi bir rol oynamaktadır. Bunlar potansiyel sponsorlarla irtibata geçer, bursiyerleri seçer ve desteği organize ederler. Bu programa katılan üniversiteler arasında HAWK da vardır ve bu yıl 52 lisans ve 43 yüksek lisans öğrencisine burs verecektir. Altı yıl önce başladığından bugüne kadar 482 Deutschlandstipendium bursu onaylanmıştır bile. Göttingen’deki Fraunhofer Plazma ve Fotonik Uygulama Merkezi’ni de 2012 yılından beri yöneten HAWK Araştırma ve Teknoloji Transferi Başkan Vekili Prof. apl. Prof. Dr. Wolfgang Viöl, “Bu sadece hamilerin aktif destekleri sayesinde mümkündür” sözleriyle bunun altını çiziyor.

 

Üniversite tarafından Plasmatreat için seçilen üç bursiyer de FeTeMM (fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik) bölümleri öğrencisi. Kenyalı Bill Kipkorir Maritim HAWK Elektrik Mühendisliği ve Bilgi Teknolojisi bölümünde üçüncü dönem öğrencisi. Kişisel nedenlerle belge teslim törenine katılamayan Marco Schmitt şu anda elektrik teknolojileri yüksek lisans bölümünden mezun olmayı hedefliyor." Üçüncü bursiyer Louis Deppe, Göttingen yakınlarından geliyor ve şu anda beşinci yarıyıl Fiziksel Teknoloji bölümünde okuyor ve önümüzdeki yıl lisans tezini yazmayı planlıyor. 

Lisans tezini bir şirkette yazmak meslek hayatına giriş kapısının anahtarıdır; Louis Deppe bunun farkında. Lisansını tamamladıktan sonra master çalışmasını ‘Lazer ve Plazma Teknolojisi’ alanında tamamlamak istediğinden yakında hamisi Plasmatreat şirketine iş başvurusunda bulunmak istiyor. “Deutschlandstipendium bu durumda bana çok yardımcı olacak“ diyor. “Şu an hala ailemle aynı evde kalıyorum ama yakında kendi evimi kurmam lazım ve ayrıca üniversite ve işim için yeni bir bilgisayara da ihtiyacım var. Bu nedenle Deutschlandstipendium kesinlikle işime yarayacaktır.”

Eğitim, araştırma ve inovasyon Almanya'nın geleceği için temel eylem alanlarından kabul ediliyor ve hamiler de bu yükü üstleniyor. Plasmatreat GmbH Genel Müdürü ve Plasmatreat Group CEO'su/Başkanı Christian Buske, "Elbette bizim gibi her teknoloji ve tesis mühendisliği şirketi, genç bilimsel yetenekleri üniversitelerde keşfetme gayretindedir.” yorumunda bulunuyor. “Deutschlandstipendium bize bir fırsat sunuyor ve aynı zamanda tüm katılımcılar için bir Win-Win durumu teşkil ediyor. Hami olarak katılımımızla üniversitelere olan bağlılığımızı gösterebiliriz ve maddi destek sağlayarak öğrencilere üniversite hayatlarının yanında yaşam ve kişisel angajmanları için daha geniş alan verebiliriz. Bunun yanında, gelecekteki mesleki yaşamlarına girişle ilgili soruları için muhatap kişiler olarak bu gençlerin yanında oluyoruz ve onların teorik bilgilerini aile şirketimizde yapacakları staj ve tez çalışmaları vasıtasıyla pratik alanda da genişletebilmenin keyfini yaşıyoruz.”

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.