Japonya: Automotive World / Lightweight Technology Expo 2017 fuarında inandırıcı performans

Sadece üç gün içinde 900 katılımcı ve 35.000 ziyaretçi. 20 Ocak tarihinde Tokyo Big Sight Uluslararası Kongre Merkezi’nde otomotiv sektöründe hafif yapı teknolojileri alanında uzmanlaşmış olan 9. Automotive World / 7. Lightweight Technology Expo bu sonuçla tamamlandı. Plasmatreat Japonya başarılı katılımcılardan birisiydi.

Nihon Plasmatreat Inc. standının ekibi: Misako Murayama, Yuji Tanaka, Hideto Niwa, Wataru Mizuno ve Takeharu Aoki. (soldan sağa)

Otomotiv sektöründe hafif yapı malzemelerinin rolü büyüdükçe büyüyor. Bu sayede, güvenlik ve konfordan ödün vermeden, her şeyden önce ağırlık ve dolayısıyla yakıt tasarrufu yapılabilmektedir. Modern araç üretiminde mekanik birleştirme teknikleri veya kaynak gittikçe daha az talep edilirken bunların yerine yapıştırma uygulanmaktadır. Ancak, yüksek performanslı endüstriyel yapıştırıcılar kullanılmasına rağmen hafif malzemelerin yapıştırmasında gerekli yapışmanın sağlanabilmesi için dahi yüzeylerin bir ön işlemi gerekmektedir. İşte Tokyo’daki Nihon Plasmatreat Inc. şirketinin bu yılki fuar katılımı bu konuya odaklanmıştı.

CANLI Plazma:

Bir plazma ön işleme sürecini canlı olarak görmek fuar ziyaretçileri için sadece heyecan verici bir deneyim değil aynı zamanda yöntemin sürdürülebilir ve son derece etkin olduğundan bizzat ikna olmanın en iyi yolu. Dünya çapındaki diğer Plasmatreat fuar katılımlarında da olduğu gibi burada da sunulan “LIVE-LAB” etkinliği ziyaretçileri bir mıknatıs gibi çekti. 

Hideto Niwa, Nihon Plasmatreat Başkan Yardımcısı, şu şekilde özetliyor: “Bu canlı sunumun iki amacı var: Plazma işlem görmüş bir yüzeyin optimum ıslanabilirliği ve artan yapışma özelliklerinin kanıtı.

Ziyaretçiler serbestçe sekiz farklı malzemeden birini seçebiliyordu: paslanmaz çelik, titanyum, alüminyum, cam, polipropilen, polikarbonat, poliamid ve silikon kauçuk. Seçilen her numunenin önce yarısı plazma temizleme ve aktifleşme işleminden geçirilip sonra ise yüzeyinin tamamına su püskürtülüyordu. Açıkça görülebilen şu: İşlenmemiş tarafta su damlaları kalmakta. Buna karşın diğer yarısında yüzeyin tam ıslanabilirliğinin kanıtı olarak homojen bir su filmi görülebilmekte.

Yüzey ıslanabilirliğinin kanıtı: Plazma ile işlenmiş numuneye manüel olarak su püskürtülüyor.
Açıkça görülebiliyor: İşlem görmemiş yüzeyin (sağ) aksine plazma işlemden geçmiş taraf (solda) homojendir.

Canlı etkinliğin ikinci kısmı, epoksi yapıştırıcı ile yapıştırılan numunenin bir kere yapıştırma öncesinde plazma işlemden geçmeden ve bir kere de geçirilerek yapışma gücünün karşılaştırılmasını amaçlıyordu. Çekme dayanımı ölçümlerini müşteriler kendileri yapabiliyorlardı ve burada da kanıt açıktı: Plazma işlemden geçen malzemelerde plazma işlemden geçmeyen malzemelere göre çok daha yüksek bir çekme dayanımı izlenebiliyordu.

Bir test örneği: İşlenmemiş bir polipropilen (PP) numune ancak 141,8 Newton’a dayanabilirken plazma işlem görmüş olan PP numune 502,9 Newton’luk bir çekme gücüne bile dayanabildi. Hatta plazma ile işlenmiş polipropilenin yapışması o kadar yüksekti ki, yapışan parçaların mekanik çekimi esnasında, kohezif kırık meydana gelmeden önce numunedeki tespit deliği deformasyona uğrayıp ovalleşti (bkz. resim).

Çekme Dayanımı Testi: İşlenmemiş polipropilen (PP) numune ancak 141,8 Newton’a dayanabilirken (soldaki resim) plazma işlem görmüş olan PP numune 502,9 Newton’luk bir çekme gücüne bile dayanabildi (sağdaki resim).

Retrospektif:

Niwa fuarı memnun bir şekilde hatırlarken şöyle diyor: “Otomotiv sektörü, solvent bazlı temizlik maddeleri ve primerler gibi ıslak kimyasal yöntemlerle karşılaştırıldığında atmosferik basınç plazma teknolojisi gibi sürdürülebilir bir ön işlem sürecinin avantajlarını gittikçe daha da iyi anlıyor. Gördüğümüz büyük ilgi ve bir önceki yıla göre % 50’den fazla artan ziyaretçi sayımızdan dolayı çok memnunuz.” 

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.