K-2016’da dünyada bir ilk: Yeni plazma enjeksiyon işlemi sayesinde güçlü yapışan hibrit bileşenler

19-26 Ekim tarihlerinde Plasmatreat ve AKRO-PLASTIC; fuar ortakları KUKA, ARBURG ve Krallmann'ın desteğiyle Düsseldorf'taki plastik fuarı "K"da, Plasmatreat stantında yeni plazma hibrit enjeksiyon işlemi ve anahtar teslimi plazma tesisi PT1200'ü canlı olarak sunacaklar.

Resim: © Plasmatreat

Plastik ile metal arasındaki arayüzey, enjeksiyon kalıp üreticilerinin hibrit bileşen üretiminde her zaman çok kafa patlattıkları bir risk faktörüdür. Özellikle korozif medyumlar zamanla arayüzey üzerinden bileşenin içine nüfuz edip hasara veya bileşenin delaminasyonuna yol açabilirler.

Plasmatreat ve AKRO-PLASTIC sistem ortaklarının hedefi, bu sorun için güvenli bir endüstriyel çözüm bulmaktı. İki yıllık bir araştırma çalışması sonucunda plazma uzmanı ile plastik üreticisinin geliştirdiği yöntemle; atmosferik basınçta üretilen bir antikorozif etkili plazma polimer kaplama bileşimi, plastik kompozitlerin formülasyonu ve süreç parametreleri öylesine birbirine uyumlulaştırıldı ki, enjeksiyon parçası uzun süreli stabil ve medyum sızdırmaz bir kompozit haline geldi.

Yenilikçi yöntemin mekanik uygulamasında, plazma şirketi için çoklu bileşen ön işleme sisteminin kompaktlığı ve sürekli bir üretim hattına kolay entegrasyonu birinci derecede önem arz ediyordu. Her ticari enjeksiyon makinesine uyumlulaştırılabilen tam otomatik plazma hücresi PT1200 ile sistem ortakları hedeflerine vardı. Onunla birlikte plastik metal bileşenlerin enjeksiyon ile seri üretimi sadece son derece hızlı olmakla kalmıyor, aynı zamanda sürekli bir üretim süreci de mümkün hale geliyor. Bu hücre; jeneratör ve robottan kontrol ünitesine, bir PCU plazma kontrol ünitesi ve plazma nozüllerinden kablo ve sarf malzemelerine kadar süreç için gerekli olan her şeyi içermektedir. Kullanıcılar, bir katalog sayesinde sistemin kapsamını istedikleri şekilde genişletebilir veya başka ön işlem süreçleri için sınırlandırmalar da getirebilirler.

Hibrit enjeksiyon hazırlığı: Saniyeler içinde önce Openair plazma ile metal mikro düzeyde temizlenir ve ardından PlasmaPlus yöntemi ile atmosferik basınç altında işlevsel olarak kaplanır. (Resim: © Plasmatreat)

Plazma sisteminin kendisi iki tane ayrı plazma nozülünden oluşmaktadır. Bir robot - veya daha küçük iki versiyonda bir XY sistemi - önce metal parçayı, yüzeyinin her türlü kirlenmeden arındırıldığı ve eş zamanlı olarak aktifleştirildiği Openair plazma nozülünün altına getirir. Hemen peşinden ikinci plazma nozül aracılığıyla işlevsel kaplama gerçekleştirilir. Bu kaplama işleminin temeli, plazmaya eklenen bir öncü madde ile işlevsel katmanların oluşturulabildiği, Plasmatreat tarafından birkaç yıl önce Fraunhofer IFAM ile birlikte Bremen'de geliştirilmiş ve patentli PlasmaPlus teknolojisidir.

Metalin ön işlemi için gerekli zaman asgaridir, plazma temizleme ve plazma kaplama sadece birkaç saniyelik iştir. Kuru ve çevre dostu süreç, hibrit enjeksiyon teknolojisinde sık uygulanan temizlik ve astar yönteminin tamamen yerini almaktadır. Ara depolama veya kurutma süreçleri gibi iş adımları tamamen ortadan kalkar, bileşenler kaplama sonrasında hemen işlenebilirler. Metal parçaların plazma hücresinden plastik enjeksiyon sistemine naklini küçük bir konveyör bant üstlenmektedir. Onun sonunda ikinci bir robot parçayı alır ve endüksiyonlu bir ısıtıcı altında kısa süreli ısıtma sonrasında enjeksiyon kalıbına koyar. Burada PlasmaPlus katmanı; metal ile plastiğin güçlü yapışması ve kaynaşmış bağlantısını sağlar.

Fuar ortaklarıyla birlikte Plasmatreat ve AKRO-PLASTIC yeni plazma hibrit sürecini tüm makine ve donanımlarla birlikte canlı olarak sergileyecek ve PA6 GF30 ile kaplı paslanmaz çelikten bir eşantiyon üretecekler.

Plasmatreat K 2016'da:
Halle 11 Stand G04

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.