Plazma kayak dünyasında devrim gerçekleştiriyor

Kayak dünyası teknolojik bir devrim ile karşı karşıya: İtalyan araştırma ve teknoloji şirketi Envipark; Openair® ve PlasmaPlus® Plasmatreat teknolojilerini kullanarak, kayaklar için yüksek verimli bir emprenye yöntemini patentlenebilir seviyeye getirmeyi başarmıştır.

Basın Konferansı Envipark Haziran 2014. Soldan sağa: Simone Origone, Dr. Domenico D‘Angelo, Dino Palmi, Fabio Massimo Grimaldi; Chianale Mauro, Davide Damosso, Chiara Bianco (Marketing Envipark) . (Foto Facts4You.de)

Environment Park, Turin (kısacaEnvipark) Genel Müdürü Müh. Fabio Massimo Grimaldi, büyük bir basın toplantısı vesilesiyle çok sayıda gelmiş olan gazetecileri sansasyonel bir haberle şaşırttı: Şirketin kendi araştırma departmanı Plasma Nano-Tech; Associazione Italiana Ski-Man ve Yönetim Kurulu Başkanı ve Kayak Hazırlık Uzmanı Dino Palmi ile işbirliği içinde "Plasma-Ski" adı altında geleceğin kayak sporcularını daha hızlı ve daha başarılı yapacak bir buluş geliştirdi ve patent başvurusunda bulundu.

İtalya, Turin'deki Bilim ve Teknoloji Merkezi Environment Park, "Plasma-Ski" geliştirmesinin patent başvurusunu yaptı. (Foto Envipark)

Davide Damosso, Envipark Araştırma ve Geliştirme Müdürü; buluşun amacının kayak yarışlarında kullanılan sinterlenmiş UHMW-PE (Ultra yüksek moleküler ağırlıklı polietilen) kayak yüzeylerine azami miktarda emilebilir mum sürüp, kayakların kayma özelliklerinin ve mumun dayanıklılığının arttırılması olduğunu söylüyor. Bunun için, kaplama yüzeyinin fonksiyonel özelliklerini belirli bir plazma ön işlemle değiştirmek gerekiyordu.

Döner nozül RD1004 PTF 570 UHMW polietilen kayak tabanının yüzeyini temizleyip aktivasyonunu gerçekleştiriyor. (Foto Plasmatreat)

"Openair® plazma teknolojisi ve atmosferik nano kaplama yöntemi PlasmaPlus® kombinasyonu, planlanan geliştirme süreci için ideal koşulları sundu", diyerek, plazma sistemlerini sağlayan ve Envipark'a test aşamasında know-how'unu sağlayan Giovanni Zambon, Plasmatreat İtalya Başkanı yorumda bulundu.

Sadece dokuz ay içerisinde ve 40 laboratuvar testi sonrasında şaşırtıcı sonuca ulaşılmıştı. Proje yöneticisi Dr. Domenico D'Angelo, Plazma Nano-Tech, diyor ki: "Plazma hassas temizliğin ve sadece bizim amaçlarımıza yönelik kendi geliştirdiğimiz PlasmaPlus® sisteminin sayesinde uygulanan plazma tabakası sonucunda geleneksel yönteme kıyasla aynı mum emprenye yöntemi ile altı kat daha yüksek bir mum emilme oranına ulaşılmıştır".

Plasma Nano-Tech Proje Yöneticisi Dr. Domenico D’Angelo „Plasma-Ski“ projesini açıklıyor. (Foto Facts4You.de)

Basın toplantısında bir başka sürpriz daha yaşanacaktı. Chianale Mauro, Envipark Başkanı, hazır bulunan medya temsilcileriyle kayaklar üzerindeki en hızlı adamı tanıştırdı: Simone Origone. 35 yaşındaki hız kayağı dünya şampiyonu bu yıl 31 Mart'ta Vars'ta (FR) ulaştığı 252,454 km/h hızla Dünya Kupası zaferini elde etmişti. Yeni kayak özellikleriyle ilgili görüşü sorulduğunda şöyle diyor: "Bu disiplinde sürekli performansımızı artırmanın yollarını arıyoruz. Bu yeni süreç son derece ilginçtir. Kar üstünde bununla daha hızlı olabileceğim ortaya çıkacak olursa, bu hem benim için hem de tüm kayak dünyası için çok faydalı bir kazanım olur."

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.