Plazma dezenfeksiyon: Plasmatreat Ar-Ge departmanını kendi mikrobiyoloji laboratuvarı ile genişletiyor

Araştırmacılar Cathrin Heißenberg (sol) ve Daniel Hasse (sağ) Steinhagen'deki Plasmatreat şirket merkezinde bulunan yeni mikrobiyolojik plazma araştırmaları laboratuvarında (Fotoğraf Plasmatreat)

Bakteriler, sporlar, küfler ve mayalar. Plasmatreat'in Steinhagen merkezindeki yeni mikrobiyoloji laboratuvarında genç araştırmacılar Cathrin Heißenberg, M. Sc. Biyoteknoloji ve Daniel Hasse, M. Sc. Biyokimya, bu mikropların atmosferik basınç plazma ile dezenfeksiyon imkanlarını araştırıyor. Odaklanılan konular; gıda ve ecza ürünleri ile tıbbi cihazlar ve aletler için ambalaj malzemeleridir.

Plazma işleme olmayan maruz kalma sonucunda bakteri üremesi
(Fotoğraf Fraunhofer IVV)

Zararlı mikropların ambalaja ve böylece ürüne ulaşması; personelden, ham maddelerden veya havadan olabilir. Sanayi üretiminde en küçük kirlenmeler dahi ürünlerde önemli sorunlara ve hatta bozulmalara yol açabilir. Bunun için, uzun dönemler boyunca yeterli bir ürün kalitesini temin edebilmek için; örn. yoğurt kapları, vidalı içecek kapakları veya içecek şişeleri gibi plastik ambalajlar ürünle temas etmeden önce sterilize edilmelidir.

 

Bakteriler plazma işleme yoluyla öldürülmüştür
(Fotoğraf Fraunhofer IVV)

Termoplastik maddeden oluşan bu ambalaj türleri genelde ısıya duyarlıdır. Çoğu zaman yüzeylerinin sıcak ve doymuş buhar ile veya kuru ısı ile dezenfeksiyonu mümkün değildir. Bu nedenle genelde hidrojen peroksit ya da parasetik asit gibi kimyasal dezenfektanlar kullanılır. Agresif ve tesislerde korozyona sebep olan bu dezenfektan maddelerin depolanması ve kullanımı çoğu zaman sorunludur; aynı zamanda ürün içindeki olası dezenfektan artıkları da tüketici açısından bir risk teşkil etmektedir.

 

Çalışanların kontamine test malzemelerine karşı korunması, bir temiz tezgah ile sağlanır (Fotoğraf Plasmatreat)

Atmosferik basınç plazma yardımıyla, ambalaj malzemelerinin hızlı bir şekilde ve kimyasal katkı maddeleri kullanmadan sterilize edilebilir. "Mikrobiyolojik plazma laboratuvarımızda başlıca; diğerlerinin yanında reaktif oksijen türlerinin de oluştuğu, dielektrik bariyer boşaltma (DBB) süreciyle çalışıyoruz" diyerek açıklayan Cathrin Heißenberg devam ediyor: "Bu türler de hücre zarlarına ve diğer mikroorganizma hücre bileşenlerine geri dönüşümü olmayacak şekilde; örn. lipitlerin oksidasyonu sayesinde, zarar veriyorlar." DBD plazma yönteminin bir avantajı, işlem hızı çerçevesinde sıcaklık artışının düşük olmasıdır ve böylece termal olarak kararsız maddeler de 40 °C'nin altında sıcaklıklarda işlenebilirler.

Yeni Mikrobiyoloji araştırma alanına ek olarak, Plasmatreat Araştırma Geliştirme departmanı; fiziksel prensipleri, elektronik geliştirme ve süreç mühendisliği alanlarını kapsamaktadır. Ulusal ve uluslararası araştırma enstitüleri ve üniversitelerle, çok sayıda beraber yürütülen araştırma projeleri için sıkı ortaklıklar vardır.

İletişim

Sizin için buradayız...

Soru veya önerileriniz için her zaman bizimle irtibata geçebilirsiniz. Zorluklarınızın üstesinden gelmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan isteğiniz için ilgili kişiyi bulabilir veya formu doldurabilirsiniz.